Uitleg verschillende materialen
RVS
Stainless steel of roestvast staal heeft enorm veel voordelen.
Het is sterk, gaat zeer lang mee en het verkleurt niet. RVS lijkt op zilver en het is licht in gewicht waardoor het makkelijk draagbaar is voor oorbellen.
De grootste troeven zijn dan ook, dat het 100% recyclebaar is en het nog eens goedkopere alternatief is van zilver. Hoe tof is dat!
.925 sterling zilver
Zilver is een half edelmetaal in zijn pure vorm is deze te zacht om er juwelen van te maken. Daarom moet zilver met een ander metaal gelegeerd worden.
Vandaar de naam 925 sterling zilver. Bij sterling zilver zijn de verhoudingen altijd 92,5% zilver en 7,5% koper (of een ander metaal).
Het is het eerste gehalte en de meest zuivere vorm zilver die je kan gebruiken voor sieraden. Deze krijgt het keurteken .925.
Het tweede gehalte heeft als keurteken .835, dan zit er 83,5% zilver in. Aangezien hier meer koper (16,5%)
Het derde gehalte heeft als keurteken .800, dan zit er 80% zilver en 20% koper in.
Een minpuntje is dat het na verloop van tijd zal verkleuren en dus zwart uitslaat (oxideren). Dit is makkelijk op te poetsen met een doekje.
Goud
Goud behoort tot de edelmetalen en is een zacht metaal. Hierdoor moet het gelegeerd worden met andere metalen om het harder te maken.
Bij goud spreken we van karaat (kt). Dat is de term dat de zuiverheid opmeet.
Zo bestaat puur goud uit 24 karaat (99,99%), het metaal is te zacht en kun je geen sieraden maken.
Veel voorkomende zuiverheidsgraden zijn 22kt (91,6%), 18kt goud (75%) en 14kt (58,5%).
In andere landen kan je ook sieraden vinden van 9kt of 8kt. Maar dan zit er bijna geen goud meer in voor 9kt is dit 33,75% en bij 8kt is dit 33,3%.
Net als bij zilver krijgen je gouden sieraden ook een keurmerkstempel.
22kt = 916
18kt = 750
14kt = 585
9kt = 375
8kt = 333
Naast geelgoud zijn er nog de kleuren;
Witgoud (mengeling van geelgoud en palladium)
Roségoud (mengeling van geelgoud en koper).
Rodium
Rodium is een zeer hard edelmetaal en wordt gebruikt om palladium en platina harder te maken.
De kleur is zilverwit en oxideert niet. Voor juwelen wordt het voornamelijk gebruikt om witgoud en zilver een rodium toplaag te geven. Dit heet rodineren.
Het beschermt je juweel tegen krassen en oxideren, je sieraad heeft dan ook geen onderhoud nodig, anders zou je de laag verwijderen.
Anno 2021 is rodium het duurste edelmetaal.
Koper
Koper is een prachtig half edelmetaal met een warme gloed. Het is dan ook één van de mooiste schatten die ons planeet rijk is.
Wist je dat koper het eerste erkende metaal voor de mensheid was? De mens bewerkte het koper om juwelen en siervoorwerpen te maken.
Koper wordt eigenlijk veel gebruikt in sieraden. Het zal je dan ook niet verbazen dat het even goed is als goud en zilver om met dit metaal te werken in de sieradenbranche.
Koper is een zacht metaal dat een beetje hard wordt tijdens het maken van de juwelen, maar nog steeds flexibel blijft.
Behandel je juweel dan ook met de nodige zorg en bewaar ze net als alle andere sieraden op een veilige plaats.
Zeer weinig mensen hebben een allergie voor koper, wat wel kan voorkomen is dat je een groene uitslag krijgt waar je je koperen sieraad op de huid draagt.
Denk hier vooral maar aan een ring. Meestal gebeurt het waar je juweel strak om je huid wordt gedragen. Dit komt omdat je PH waarde een reactie uitlokt met het koper waardoor deze groen uitslaat. Dit is makkelijk met water en zeep weg te wassen. Het is zeker niet schadelijk.
Mocht het toch voorkomen kun je altijd transparante nagellak op de binnenkant van de ring.
Koper oxideert door de lucht en krijgt dan een donkere kleur. Het zal minder glanzen en er ontstaat een vintage look. Sommigen vinden dit mooier dan de glanzende roodoranje kleur van koper. Het proces van oxidatie blijft steeds doorgaan, tenzij deze met een wax of ander middel wordt gestopt.
Koper is goed voor onze gezondheid en kan door het lichaam opgenomen worden via de huid. Hierdoor kunnen bepaalde gezondheidsproblemen worden verlicht.
Al sinds de oudheid werd het gebruikt in de natuurgeneeskunde.
In 2008 is koper door de EPA (Environmental Protection Agency) erkent als antibacterieel metaal.
Wist je dat groenten en fruit die in een koperen schaal liggen langer vers blijven?
En dat in de taal een huwelijksverjaardag als duurzaam of waardevol wordt bestempeld?
Vandaar een koperen bruiloft. Deze staat voor de huwelijksverjaardag van 12,5 jaar ofwel 150 maanden.