• Gratis levering vanaf €75 in België en €100 in NL
  • Veilige betaling via betaalprovider Mollie
  • Vlaamse / Belgische webshop
  • 14 dagen bedenktijd
  • Een vraag? Stuur een WhatsAppje

Moederdag

Waar komt Moederdag vandaan?

We vieren ieder jaar Moederdag, de dag waar mama's worden verwend met cadeautjes. Maar kennen wij de oorsprong? Ik kende het niet en misschien jullie ook niet? En daar wil ik nu verandering in brengen si.

Het begon allemaal, hoe kan het ook anders in Amerika. 

Anna Marie Jarvis de oprichtster van Moederdag  

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog had haar moeder Ann Reeves Jarvis de Mother's Day Work Clubs opgericht. Deze was er voor hulpbehoevende moeders waar medicijnen en voedsel voorzien werd. 

In 1876 had Ann tijdens een les op de zondagschool een gebed uitgesproken, waar Anna haar inspiratie voor Moederdag haalde.

I hope and pray that someone, sometime, will found a memorial mothers day commemorating her for the matchless service she renders to humanity in every field of life. She is entitled to it.

— Ann Reeves Jarvis 

In 1908 drie jaar na de dood van haar moeder op 9 mei 1905, wilde Anna een dag promoten van waardering voor moeders. Elk jaar kreeg ze meer succes en uiteindelijk in 1914 heeft president Woodrow Wilson besloten dat elke 2de zondag van mei voortaan Mother's Day zou zijn. 

Van daaruit is het verder verspreid naar de rest van de wereld. 

In 1924 is het dan overgewaaid naar Nederland toen de Koninklijke Maatschappij voor tuinbouw en Plantkunde deze dag wilden gebruiken om de bloemenverkoop te doen stijgen. Dat is gelukt want tot op heden is een bloemetje voor Moederdag het meest populaire cadeau. 

Vandaar dat in België, buiten Antwerpen, Moederdag de 2de zondag van mei wordt gevierd. 

Antwerpen had al een Moederdag

In Antwerpen wordt Moederdag al gevierd sinds 1913 toen Frans Van Kuyck toenmalig schepen en liberaal denkende kunstenaar het op 15 augustus introduceerde. Dezelfde dag als de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad.

Moederdag is hier ontstaan omdat, volgens de schepen, de sociale orde was verstoord door de  modernisering. Van Kuyck wilde dit oplossen door de waardigheid van de familie te herstellen en de rol van moeder in het gezin en de maatschappij in beeld te brengen. Op deze dag moesten de kinderen en hun vader de moeder verrassen met bloemen, gelegenheidsversjes, versiering, speciale broodjes en zelfs juwelen. 


«   »